fbpx

5 Cara keluarkan kahak baby

babe, smile, newborn

Baby yang alamai batuk ber kahak kadang kita tak rasa pun keluarkan kahak baby tu penting sebenarnya. Sebelum kahak baby itu bertakung dalam kerongkong dan paru paru, lagi lah kita sebagai ibu bapa kena suction, sangat sakit tau. Kita sebagai ibu bapa nak keluarkan kahak baby ni ada bermacam cara. Berikut adalah beberapa cara keluarkan kahak baby yang sangat efektif.

baby in white onesie
Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Cara keluarkan kahak baby lebih efektif.

✔️ Cara keluarkan kahak, dengan mandian.

Mandikan anak anda dengan air suam untuk memberikan keselesaan kepada mereka.

✔️ Tepuk belakang selepas mandi untuk keluarkan kahak.

Dengan tepuk belakang ini boleh keluarkan kahak selepas mandi air suam kerana kahak agak cair pada waktu itu.

✔️Menggunakan Nasal suction untuk sedut kahak manual.

Boleh dapatkan alat untuk sedut kahak dengan tiub penyedut hingus yang boleh didapati di farmasi.

✔️ Teknik Wap keluarkan kahak.

Iaitu dengan menggunakan air panas yang dicampurkan dengan Vik. Dan halakan wap tersebut kepada baby anda. Ini antara cara efektif untuk keluarkan kahak baby anda. Masukkan air panas yang masih panas yang masih mengeluarkan wap ke dalam bekas yang agak lebar. Titiskan minyak telon atau Vik ke dalam air panas. Selubungkan kain di atas kepala dan bawa muka bayi dekat dengan wap air. Hasilnya, ia akan memberi kelegaan pada rongga-rongga pernafasan.

✔️ Keluarkan kahak dengan tepuk bahagian anggota badan.

Cuba tepuk bahagian belakang dan hadapan badan anak anda dengan tapak tangan. Gerakkan tangan perlahan-lahan sambil menepuk seluruh kawasan badan anak anda.

Batuk dengan selesema ni pasti berlaku pada setiap bayi dan anak kecil. Tidak kira musim sejuk ataupun panas, simptom tersebut boleh menjadi kronik kepada kesihatan bayi dan anak kecil. Biasanya bayi akan mengalami kesukaran untuk mengeluarkan kahak dan hingus yang boleh menjadi punca penyakit seperti ‘bronkitis’ atau ‘brochospasm’.

Tentu-tentulah kita sebagai ibu bapa risau kan? Sebab mereka bukannya pandai untuk keluarkan kahak sendiri. Sampai satu peringkat memang sangguplah kita ni sebagai ibu bapa sedut hingus pada hidung anak-anak sebab risau keadaan tersebut akan membuatkan anak kita tu tidak selesa untuk bernafas dan lemas.

Namun begitu, ada beberapa pencegahan yang boleh diambilkira oleh kita sebagai ibu bapa… Di antaranya:

1) Hidung bayi dan anak kecil sangat sensitif terhadap habuk dan bau-bauan.

Pastikan keadaan rumah sentiasa bersih dan elakkan semburan pewangi di dalam rumah. Jika di rumah memakai karpet, pastikan karpet divakum bersih. Elakkan binatang peliharaan berkeliaran di dalam rumah kerana bulunya boleh menyebabkan alergi pada hidung bayi dan anak kecil.

2) Pastikan bayi dan anak kecil sentiasa dalam keadaan suhu bilik yang tidak terlalu panas dan tidak terlalu sejuk.

Kurangkan penggunaan penghawa dingin di dalam rumah. Jika terlalu sejuk, suhu itu akan menekan dada bayi dan anak kecil dan menyebabkannya sukar bernafas. Jika cuaca sejuk, pakaikan bayi dan anak kecil anda dengan baju yang lebih tebal.

3) Bayi dan anak kecil memerlukan udara yang bersih dan segar.

Maka pastikan untuk mewujudkan suasana tersebut di dalam rumah anda. Elakkan bayi dan anak kecil daripada bau asap rokok dan asap lain.

4) Elakkan bayi daripada makan makanan sejuk.

Cuba berikan makanan panas yang dimasak sendiri. Elakkan juga makanan yang diproses.

SAYA RECOMMEND BOLEH CUBA YOUBABY CREAM GUNAKAN BAHAN NATURAL, SAPU2 KAHAK KELUAR

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *